Yüzde gıdı bölgesi, alt göz kapağındaki fıtıklaşan yağ, vücudun bel, basen ve göbek bölgelerindeki inatçı yağlardan kurtulmak için uygulanan işlemlere bölgesel incelme ya da bölgesel zayıflama denilmektedir. Bu tür inatçı yağlar ne kadar diyet ya da spor yapılırsa yapılsın yok edilemeyen yağ dokuları olduğu için ameliyat istemeyen hastalar için bu sorunların çözümünde bölgesel incelme yöntemleri yarar sağlar.
Önceleri bu tür yağlardan ancak cerrahi yöntemlerle kurtulmayı başaran hastalar, gelişen teknolojiyle birlikte artık bıçak altına yatmadan da bu tür problemlerden kolayca kurtulabilmektedir.
Vücut kitle indeksi %30’un altında olan kişiler için oldukça idealdir. Bu yöntem kilo vermek amacıyla değil, bölgesel incelme amacıyla uygulanmaktadır.
Mezolipoliz yönteminde iyi bir yağ eritme etkisi olan fosfotidilkolin adında bitkisel kaynaklı bir ilaç yağ dokusuna enjekte edilir. Bu ilaç, yağ hücrelerinin metabolizmasını bozarak onların ölmesini sağlar ancak son dönemlerde bu ilaca ekstra enzimler eklenerek daha gelişmiş bir yöntem olan biyolipoliz ortaya çıkarılmıştır. Bu yöntemle de yağ dokusunun yıkılarak vücuttan atılması sağlanır. Uygulama esnasında ilaç özel uçlu enjektörlerle yağ dokusu içerisine verilir. Sonrasında hastaya yıkılan yağ dokusunun vücuttan rahatlıkla atılması için bol su içmesi önerilir.
Mezolipoliz, uygulanacak alana ve kişinin yağ dokusu yapısına göre 10 gün ara ile yapılır.
Göz altı torbalarından rahatsız olan ve ameliyat istemeyen hastalar için ideal bir yöntemdir. Seans sayısı hastaya göre değişkenlik göstermektedir.
Uzman hekimlerce yapılmadığı takdirde uygulanan bölgelerde çökme, asimetrik görüntüye yol açabilmektedir.
Mezolipoliz uygulandıktan sonra muhakkak diyet ve sporla kalıcı yağ kaybının desteklenmesi gerekir. Mevcut kilo korunmaz ve kişide yeni yağ oluşumu gerçekleşirse bölgesel aşırı yağ dokusu birikimi nedeniyle problemlerin tekrar yaşanılması kaçınılmaz olur.