Meme büyütme ameliyatı, kadınların göğüs bölgesinde daha dolgun ve harmonik bir görünüme kavuşmalarını sağlayan cerrahi bir işlemdir. Bu prosedür, özel tıbbi implantlar kullanılarak veya bazen vücudun kendi yağ dokusunun transferi ile gerçekleştirilir. Bireyin estetik beklentilerine ve fiziksel yapısına bağlı olarak tercih edilen yöntemler ve kullanılan materyaller değişkenlik gösterebilir. Ameliyatın sonucu, doğal bir his ve görünümün yanı sıra özgüvenin artmasıyla birlikte genellikle yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunur.
Hastaların meme büyüklük oranlarını artırmak, daha simetrik bir görünüm elde etmek ve estetik açıdan daha güzel bir meme profili oluşturmak için implant (silikon-protez) konarak uzman doktorlarca yapılan işlemlerdir. Kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen ve sonuçları oldukça başarılı olan estetik operasyonlardandır.
Emzirme sonrasında meme dokusunda hacim kaybı, sarkık meme dokusu, iki meme arasında asimetrik görünüm, meme dokusunda yapısal olarak küçüklük, kanser nedeniyle meme dokusu alınmış hastalarda implant ile meme büyütme operasyonu uygulanır.
Meme büyütme operasyonları öncesinde planlama oldukça önemlidir. Hekim hastanın meme büyüklüğünü, meme dokusunu, göğüs kafesini ve cilt yapısını değerlendirerek vücuduna doğal görünüm kazandıracak protez planlaması yapar. Hastanın beklentisi doğrultusunda ne tür işlemlerin yapılacağına ve farklı özelliklerdeki silikonlardan hasta için en uygun olanına karar verir.
Meme protezleri katı silikondan oluşan bir kapsül ve bu kapsülün içine doldurulmuş serum veya kohesiv jel silikondan oluşur. Damla (anatomik) veya yuvarlak şekilli olarak farklı hacimlerde protezler mevcuttur. Yuvarlak şekilli protezler memenin üst kısmında dolgunluk sağlayarak dekolte bölgesini görünür hale getirir. Damla protezlerin ise üst kısmı daha düzdür ve memenin alt kısmını büyütür, bu nedenle meme bölgesi daha düz ve zayıf hastalarda, kanser sonrası meme onarımlarında daha çok tercih edilir.
Günümüzde gelişmiş teknolojiyle üretilen meme protezleri, delinme ve sızıntılara karşı son derece güvenlidir ve ömür boyu garantilidir. Ancak uzun zaman (10-15 yıl) sonra vücut yapısındaki belirgin değişiklikler nedeniyle memelerin ve silikonların kontrollerinin düzenli olarak yapılması önerilir.
Bu ameliyat ameliyathane şartlarında genel anestezi altında, yapılan planlamaya göre 1.5-2 saat sürer. Meme estetiği işlemlerinde kullanılacak protez implantlar doktorun ameliyat planlamasına göre; koltuk altı bölgesinden yapılan kesi ile, meme başının etrafındaki koyu halkanın (areola) alt kısmından yapılan kesi ile, memenin göğüs ile birleştiği kıvrım bölgesinin alt kısmından yapılan kesi (inframammarial fold insizyonu) ile yapılır. Protez hastanın meme dokusu durumuna ve göğüs kafesi yapısına göre göğüs kasının arkasına, kas zarının altına ya da meme dokusu altına konur.
Bu operasyonda önemli olan husus ameliyat sonrası erken ve geç dönem komplikasyonları önlemek adına, hekimin protezi oldukça steril koşullarda yerleştirmesidir. Dolayısı ile bu tür operasyonların steril koşulların sağlanabildiği sağlık kuruluşunda yapılması gerekir.
Meme büyütme ameliyatı genel anestezi altında yapıldığı için hasta 1 gün hastanede kalış sonrası taburcu edilir. Ameliyat sonrası ağrı minimal düzeydedir ve ağrı kesici tedavi ile rahatlıkla kontrol edilir. Protez kas altına konmuşsa ilk bir kaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Hastaya 4-6 hafta sporcu sutyeni giydirilir.Sosyal hayata ve iş hayatına hasta 10 gün sonra rahatlıkla dönebilir.
Silikon protezler annelik ve emzirme sürecini etkiler mi?
Meme büyütme ameliyatlarından sonra hastalara yerleştirilen protezler, normal koşullarda gebelik sürecini ve doğumdan sonraki emzirme dönemini etkilemez. Bu ameliyatlar sırasında süt kanallarında ya da süt bezlerinde olumsuz bir durum oluşmamaktadır.