Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) estetik cerrahi ameliyatlarının en yaygın olarak uygulananıdır. Rinoplastide amaç burun şeklini düzeltmek ve kişinin daha rahat nefes almasını sağlamaktır.
Estetik burun ameliyatı ile burun ucu kaldırılabilir, burun sırtındaki kemer alınır, burun küçültülebilir, üst dudakla burun arasındaki açı değiştirilebilir ve burun delikleri düzeltilebilir. Eğer hastanın burundan nefes almada güçlük şikayetleri varsa aynı operasyonda burun içi kıkırdak eğriliklerine de müdahale edilerek kişinin rahat nefes alıp vermesi sağlanır.
Başarılı bir burun estetiği ameliyatı için kişinin yüzü ile bütünlük ve uyum sağlayan doğal görünümü olan burun kastedilmektedir. Bu amaçla, hastanın cerrahıyla karşılıklı konuşarak isteklerini belirtmesi ve bu isteklerine yönelik burun bilt, kıkırdak ve kemik yapısının uygun olup olmadığını görüşmesi gerekmektedir.
Burun estetiği bayanlarda gelişim hızına göre 16-17 yaşlarında, erkeklerde ise 17-18 yaşlarında yapılabilir. Travma nedeniyle burunda ciddi deformitesi olanlarda ise daha erken yaşlarda uygulanabilir.
Burun estetiği operasyonu için bir üst yaş sınırı olmasa da ilerleyen yaşlarda sağlık durumuna göre anestezi ve diğer komplikasyonların olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Rinoplasti açık veya kapalı olarak iki şekilde uygulanabilir. Bazen bu iki yöntem kombine edilerek uygulanmaktadır. Günümüzde burun ameliyatlarında uzman cerrahlar bu iki yöntemden herhangi birini ya da bu iki yöntemin karma şeklinde uygulanmasını hastalarındaki mevcut deformiteye göre tercih edip uygulamaktadırlar.
Açık rinoplasti, burun delikleri arasındaki deride küçük bir kesi yapılıp burun iskeleti görünür hale gelecek şekilde burun derisinin kaldırılarak yapılan bir tekniktir. Kapalı rinoplasti ameliyatlarında ise burun deliklerinin içinden yapılan kesilerden girilerek ameliyat yapılır.
Operasyon, yapılacak işlemin yoğunluğuna göre farklılık gösterse de genellikle 1-3 saat kadar sürer. Ameliyat sonrasında hem kırılan kemiğin yeni şeklini alması için hem ödemi daha minimal hale getirmek için bant ve üzerine plastik kalıp uygulanır. Burun içine ise hastanın rahat nefes alıp vermesini sağlayan silikon tampon yerleştirilir.
Ameliyat sonrası ilk iki gün bölgeye soğuk uygulama yapılarak morluk, şişlik ve ödem şikayetleri en aza indirgenir. Hastanede kalış 1 gecedir. Ağrılar ilk günlerde görülse de ağrı kesici ile kolaylıkla geçmektedir. Silikon tampon konulmuş ise 2-3 gün sonra hasta acı duymadan çıkartılır. Bir hafta sonra burundaki atel (alçı ya da plastik bandaj) çıkartılır sonraki hafta bantlar da alınır. Tam iyileşmenin gözle görülmesi ve burnun son şeklini alması 1-1,5 yılı bulur. Hastaların 3., 6.ve 12 ay sonra kontrole gelmesi önerilir.
Ameliyat sonrası erken dönemde kanama, enfeksiyon, burun derisinde dolaşım bozukluğu ya da bant allerjisi görülebilir. Geç dönemde ise burun derisinde uzun süren şişlik ve sertlik, burun ucunda uyuşukluk ve izde belirginlik olabilir. Burun görünümü hastanın beklediği gibi olmayabilir.
Revizyon rinoplasti dediğimiz ikinci kez burun ameliyatı, fonksiyonel ve estetik problemle karşılaşma durumunda yapılır. Revizyon ameliyatı için en az 6 ay, ideal olarak da 1 yıl beklenmesi gerekir. Bu ameliyatta ihtiyaç durumunda kaburgadan kıkırdak almak gerekebilir.