Liposhaping ya da liposculpturing da denilen liposuction ameliyatında amaç vücudun belli yerlerinde toplanan, diyet ve spor yapılmasına rağmen verilemeyen inatçı yağları almaktır. Bu estetik ameliyatta dirençli yağ dokular delikli kanüllerle ve vakum sistemi aracılığıyla vücuttan dışarı alınır ve bu bölgeler şekillendirilir. Karın, sırt, bacak, kol, gıdı, kalça ve basen olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerindeki dirençli depo yağların yok edilmesi liposhaping yöntemiyle yapılmaktadır.
Liposhaping ameliyatı kilo verme amacıyla ve selülit tedavisi için uygulanmamalıdır. Ciltte fazlalık ve sarkma olan hastalarda da liposuction yöntemi tek başına tedavi için yeterli değildir.
Liposhaping öncesinde vücutta yağların fazla olduğu yerler işaretlenir. İnceltme işlemi yapılacak yere 1-2 mm’lik küçük kesiler açılır ve açılan bu kesilerden travmanın ve kanamanın daha az olması için özel sıvı solüsyon enjekte edilir. Sonra ince kanüller yardımıyla bölgede bulunan yağlar çeşitli yöntemlerle eritilerek negatif basınç ile çekilir.
Liposhaping sonrası ortaya çıkan deri gevşekliğini ve selülit benzeri görünümü azaltmaya yönelik çeşitli liposhaping teknikleri mevcuttur.
Liposuction teknikleri şu şekildedir:
1- Klasik Liposhaping tekniği: Bu teknikte yağlar kanül yardımıyla mekanik olarak eritilir ve sonrasında vakumlanarak alınır. Bu ameliyatta selülit görünümü ve ciltte düzensizlik ihtimali diğer liposhaping tekniklerine göre daha fazladır.
2- Lazer Liposhaping tekniği: Bu teknikte öncelikle ısı verilerek yağ tabakası parçalanır. Ardından homojen hale gelen yağ, kanül yardımıyla vakumlanarak alınır. Tekrar lazer teknolojisi ile altı boşalmış olan deri ısıtılarak gergin hale getirilir. Bu teknik alanında uzman ve deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Çünkü Lazer Liposhaping yönteminde ısı yardımıyla yağ parçalandığı için derinin yanmaması için çok dikkatli olunmalıdır.
3- Vaser liposuction tekniğinde ise, ultrason enerjisi olarak adlandırılan ses dalgaları kullanılarak yağ tabakası parçalanır. Ardından homojen hale gelen yağ yine kanül aracılığıyla vakumlanarak alınır. Altı boşalan deri vazer kanül uçları ile sıkılaştırılır.
Ameliyat sonrası hasta 1 gece hastanede kalır. Ağrı genelde minimal düzeydedir ve ağrı kesici ile rahatlıkla geçer. Ameliyat alanlarında morluk, şişlik ve ödem olması normaldir ve ödemin kaybolması kişinin cilt tipine bağlı olmakla birlikte genelde 2 ayı bulabilmektedir. Ameliyat sonrası 4-6 hafta süre ile hasta korse kullanmalıdır. Hasta 1 hafta sonra sosyal hayatına dönebilir, spor aktivitelerine ise 1 ay sonra başlaması uygun olur.
Uygulamanın etkisinin kalıcı olması için hasta kilo almayı engelleyici olarak önerilen diyet ve egzersizlere uymalıdır. Bu işlemin kilo almaya engel olmadığı unutulmamalıdır.