Derinin çeşitli tabakalarındaki bazı hücrelerin karakter değiştirerek kansere dönüşmesi sonucu deri kanserleri görülür. Güneş ışınları ve radyasyon en sık nedenler arasındadır. Vücudun en fazla güneş gören bölgelerinde dolayısı ile baş boyun bölgesinde diğer bölgelere göre daha fazla görünür. Yine genetik bozukluk, kronik yara ve açık tenli olmak da deri kanseri için risk oluşturmaktadır.
En sık rastlanan deri kanserleri; bazal hücreli kanser, yassı hücreli kanser ve malign melanomdur. Bazal hücreli kanser bunlar arasında en iyi huylu olanı olup çevreye yayılım göstermez ve tedavisi cerrahi olarak kolayca yapılır.
Yassı hücreli kanser ise bir ileri tipi olup bölgesel lenf bezlerine yayılma ihtimali olan tiptir. Tedavisi cerrahi olarak uygun sınırlardan tümörü çıkartmak ve gerekiyor ise lenf bezlerini almaktır.
Malign melanom ise içlerinde en kötü prognoza sahip olan tiptir. Ancak uygun ve bilinçli ve bu konuda uzman kişilerce tedavisi yapıldığı takdirde son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Deri kanserinin tedavisi, cildin tipine, kanserin evresine ve vücuttaki yerleşim yerine göre değişmektedir. Eğer kanserli bölge küçükse cerrahi olarak çıkarılma işlemi ayakta ve lokal anesteziyle kolayca yapılabilmektedir.
Kanserli bölge büyükse ve lenf nodlarına ya da vücudun başka bir bölgesine yayılmışsa, bu cilt kanserinin tedavisi için büyük cerrahi işlemler gerekebilir. Deri kanserlerinde cerrahi tedaviye ek muhtemel diğer tedavi seçenekleri radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (antikanser ilaçların verilmesi) olmaktadır.
Deri kanser riskini en aza indirmek için güneş ışınından sakınılmalı, ben sayısı çok olan kişiler düzenli muayene olmalıdır.