Brachioplasti ameliyatı olarak da bilinen kol germe ameliyatı, kol iç kısmındaki fazla yağ dokusu, sarkık ve gevşek deriyi almak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Kilo değişiklikleri, hamilelik ya da yaşlanma gibi nedenlerle kol iç kısmındaki deri gevşer ve sarkar. Kol egzersiz ve diyetle sıkılaştırılamayabilir. Bu durumda, kol germe ameliyatı, kolları yeniden şekillendirmenin en etkili ve kalıcı yoludur. Ameliyat bazen liposuction ile birleştirilebilir.
Kol germe ameliyatı öncesinde hasta değerlendirilirken cilt tipi, cilt altı yağ dokusu ve hastanın beklentileri göz önünde bulundurulmalıdır. Hastanın kol iç kısmında sadece cilt altı fazla yağ dokusu varsa ve cilt sarkması eşlik etmiyorsa sadece liposuction ameliyatı ile kol bölgesinde estetik bir görüntü elde edilebilir. Eğer kol bölgesinde yağlanmaya ek olarak ciltte gevşeklik ve sarkma varsa ameliyata mutlaka kol germe işlemi de eklenmelidir.
Kol germe için aday hastalar sigara içmemeli ve sabit kiloda olmalıdır.
Kol germe ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyat öncesinde yapılan işaretlemeye uygun olarak dirsek kısmından koltuk altına doğru uzanan kol iç-arka tarafa saklanan bir kesi yapılarak eliptik deri ve yağ dokusu çıkarılır. Kalan dokular gerilerek dikilir. Bu ameliyatta en büyük problem büyük ve belirgin bir iz kalacak olmasıdır.
Ameliyat 2-3 saat sürer ve hastanede 1 gece kalış yeterlidir.
Kol germe ameliyatı sonrası ağrı problemi olmaz, ağrı kesici haplar alınması yeterlidir. Kollarda erken dönemde şişlik, gerginlik hissi, elde şişlik ve morluk yakınmaları olabilir, fakat bu şikayetler geçicidir. Ameliyat sonrası 4-6 hafta korse kullanımı önemlidir. Hastalar yaklaşık 10 gün sonra sosyal hayatına geri dönebilir.
Ameliyat sonrası riskler arasında yara iyileşme problemleri, dikişlerde açılma ya da asimetriler görülebilir. Kol germe ameliyatında iz kalıcıdır.